چگونه گناه نکنیم
#دستورالعمل_کلی_ترک_گناه
#قسمت_اول
دستورالعمل کلی برای ترک گناه
یاد خدا عامل گناه زدایی از ذهن، ضمیر و عمل انسان خواهد شد و جدیت و موفقیت در این امر پیروزی بزرگی برای انسان است. یاد خدا در واقع دفع دشمن شیطان و نفس از همان خاکریز اول است .
مصونیت از گناه
برای مصون ماندن انسان از گناهان در متون دینی، مخصوصاً قرآن کریم راهکارهایی ارائه گردیده که به برخی از آنها اشاره می نماییم :
ترک زمینه گناه
این خود زیرمجموعهای دارد که مهمترین آن عبارت از است:
کنترل چشم
دقیقاً باید مواظب چشم خود بود که مبادا به نامحرم و کلاً هر آنچه که شهوتانگیز است، نگاه شود. امام صادق(علیهالسلام) فرمود: نظر دوختن تیری مسموم از تیرهای ابلیس است و چه بسا نگاهی که حسرت درازمدتی را در دل به ارث بگذارد» تا حد امکان انسان از حضور در مجالس مختلط یا برخورد با نامحرم پرهیز نماید.
کنترل گوش
باید از شنیدنیهایی که ممکن است به حرام منجر شوند و زمینهساز حرام هستند پرهیز شود. مانند موسیقی حرام، صدای شهوتانگیز نامحرم و ترک مصاحبت با دوستان ناباب.
ترک فکر گناه
ترک زمینه گناه سهم به سزایی در ترک فکر گناه دارد از اینرو هر چه بیشتر و دقیقتر زمینه گناه ترک شود فکر گناه کمتر به سراغ انسان میآید. این فکر گناه است که شوق در انسان ایجاد مینماید و بعد از شوق ارادهی عمل سپس خود گناه محقق میشود، مسلماً تا اراده و شوق و میل نسبت به کاری نباشد انسان مرتکب آن کار نمیگردد.
سعی نمایید فکر گناه را به یاد خدای تبدیل نمایید، زیرا یاد خدا عامل گناه زدایی از ذهن، ضمیر و عمل انسان خواهد شد و جدیت و موفقیت در این امر پیروزی بزرگی برای انسان است. یاد خدا در واقع دفع دشمن شیطان و نفس از همان خاکریز اول است . قرآن مجید در وصف پارسایان میفرماید: پرهیزگاران چون گرفتار وسوسه شیطان شوند همان دم متذکر (یاد خدا) شده و بصیرت یابند.
تذکر این نکته بسیار ضروری است که اولاً: روزه نباید برای بدن ضرری داشته باشد وگرنه شرعاً حرام است. ثانیاً: برای کارهای روزمره مخل نباشد. ثالثاً: اگر نه مضر بود و نه مخل فقط روزهای دوشنبه و پنجشنبه باشد نه بیشتر، ولی در هر صورت اگر برای روزه گرفتن عذری است مورد بعدی یعنی ورزش دو برابر شود.
اشتغال به برنامه شبانهروزی
حتماً باید شبانهروز خود را با برنامهریزی صحیح و متناسب وضع روحی و جسمی خود پر کنید و هیچ ساعت بیکاری نداشته باشید تا نفس شما را مشغول کند. در اوقات بیکاری وسوسههای نفس و شیطان به سراغ انسان میآید و او را به فکر گناه و سپس به خود گناه میکشاند امیرالمؤمنین علی(علیهالسلام) فرمود: به راستی و حقیقت که این نفس (انسانی) پیوسته و مرتب به بدی امر میکند در نتیجه هر کس آن را به خود واگذارد (و به کاری نگمارد) نفس او را به سمت گناهان میکشاند».
روزه گرفتن
روزه گرفتن قوای حیوانی و شهوانی انسان را تضعیف میکند اگر قوای شهوانی ضعیف گشت قهرا فکر گناه هم کمرنگ میشود. امام جعفر صادق (علیهالسلام) فرمودند: هرگاه شکم پر شود طغیان میکند. 10 مفهومش این است اگر شکم پر نشود طغیان نمیکند و بهترین قسم جوع و گرسنگی همان روزه گرفتن است.
تذکر این نکته بسیار ضروری است که اولاً: روزه نباید برای بدن ضرری داشته باشد وگرنه شرعاً حرام است. ثانیاً: برای کارهای روزمره مخل نباشد. ثالثاً: اگر نه مضر بود و نه مخل فقط روزهای دوشنبه و پنجشنبه باشد نه بیشتر، ولی در هر صورت اگر برای روزه گرفتن عذری است مورد بعدی یعنی ورزش دو برابر شود.
ادامه دارد
http://www.masaf.ir