اصل نهم: نگرش مثبت به مسائل(گاهی مسأله و مشکل، فرصت مطلوبی برای پیشرفت استعدادهاست)
#اصول_مدیریتی
#اصل_نهم
اصل نهم
نگرش مثبت به مسائل(گاهی مسأله و مشکل، فرصت مطلوبی برای پیشرفت استعدادهاست)
۞*وَعَسَى أَنْ تَکْرَهُوا شَیْئًا وَهُوَ خَیْرٌ لَکُمْ وَعَسَى أَنْ تُحِبُّوا شَیْئًا وَهُوَ شَرٌّ لَکُمْ وَاللَّهُ یَعْلَمُ وَأَنْتُمْ لَا تَعْلَمُونَ*۞(آیه 216 سوره بقره)
«و چه بسا چیزى را ناخوش دارید، در حالى که خیر شما در آن است و چه بسا چیزى را دوست دارید، در حالى که ضرر و شرّ شما در آن است. و خداوند (صلاح شما را) مىداند و شما نمىدانید.»
نکته های آیه
کلمه «کُره» به مشقّتى گفته مىشود که انسان از درون خود احساس کند، مانند ترس از جنگ. و «کَره» به مشقتى گویند که از خارج به انسان تحمیل شود.
قرآن مىفرماید: شما آثار و نتایج (خیلی از امور )را نمىدانید و فقط به زیانهاى مادّى و ظاهرى آن توجّه مىکنید، در حالى که خداوند از اسرار و آثار امروز وفرداى کارها در ابعاد مختلفش آگاه است.
به سبب برخی مشکلات،
* روح تعهّد و ایثار در افراد جامعه بوجود مىآید.
*امدادهاى غیبى سرازیر مىگردد.
*روحیّهى استمداد از خدا پیدا مىشود.
*اجر و پاداش الهى بدست مىآید.
*روحیّهى ابداع و ابتکار بوجود مىآید.
پیام ها
1- ملاک خیر وشر، آسانى و سختى و یا تمایلات شخصى نیست، بلکه مصالح واقعى ملاک است ونباید به پیش داورى خود تکیه کنیم. «عَسى أَنْ تَکْرَهُوا شَیْئاً وَ هُوَ خَیْرٌ لَکُمْ»
2- کراهت و محبّت نفسانى، نشانهى خیر و شرّ واقعى نیست. «تَکْرَهُوا … وَ هُوَ خَیْرٌ لَکُمْ … تُحِبُّوا … وَ هُوَ شَرٌّ لَکُمْ»
3- تسلیم فرمان خدایى باشیم که بر اساس علم بىنهایت به ما دستور مىدهد، گرچه ما دلیل آنرا ندانیم. «وَ اللَّهُ یَعْلَمُ وَ أَنْتُمْ لا تَعْلَمُونَ»
باید دقت کرد که مشکل و مسأله همیشه مانع پیشرفت و موفقیت نیست بلکه گاهی تحفه الهی است که فرصتی طلایی برای رسیدن به وضعیت مطلوب ایجاد می کند. . تبدیل تهدیدها و مشکلات به فرصت ها و بهره برداری مناسب از آن ،*هنر مدیران با تجربه* است ..
در چنین مواقع مؤثرترین و عاقلانه ترین روش، تصمیم گیری مناسب است ،
نکات لازم در تصمیم گیری صحیح:
1- شناخت عمیق مشکل و نگاه صحیح به آن
2- شناسایی و احصاء معتدل ترین راه حل ها
3- استفاده از تجربه دیگران
4- بهره گیری از مزایای تصمیم گیری فردی - گروهی(به تناسبِ نوعِ مشکل و فرصت موجود)
5- مشورت
6- آینده نگری و عاقبت اندیشی
7- حق محوری
8- توکل
9- قاطعیت
(اقتباس از کتاب مدیریت در اسلام: دکتر علی آقا پیروز و دیگران، انتشارات پژوهشگاه حوزه و دانشگاه)
(به یاری خدا بیشتر در مورد این امور نه گانه صحبت خواهیم کرد . مدیران محترم اگر مصادیقی در ذهن دارند در قسمت نظرات مرقوم فرمایند )